Ahoj vím že se pořád teď ptám, ale...
Už jsem konečně rozřezal Panzera, odřezal jsem nářadí (fotky zpracovávám a ukážu) a protože mám ještě od Zandera krásný nářadíčku, tak ho chci "nandat" na tank.
Solo mi i poslal které lepty se dají objednat, ale já jsem na tom eshopu objevil ještě ty "clamps" 3D tisk.
Tak jsem se chtěl zeptat, jaké s tím máte zkušenosti a co je lepší, jestli ty lepty a nebo se dá použít i ten 3D tisk?
Já v ruce neměl ani jedno, ale trochu se bojím, jak se i už klepou ruce a blbě vidím, že ty lepty tak malých dílů jsou na mě moc. I když....
Tady jsou klasické lepty, ty všichni asi znáte: https://www.super-hobby.cz/products/Ger ... lasps.html
A tady jsou 3D tištěné: https://www.super-hobby.cz/products/Pan ... lamps.html
Prosím pomozte mi vybrat, nemůžu se rozhodnout a nemám s tím zatím zkušenosti a zajímalo by mě vaše názory (i když se rozhodnu podle sebe)!
Díky bean
Poradna ⇒ Pomoc s rozhodnutím
-
- PzKpfw VI - Tiger
- 16
- Lokalita: ROHATEC, okres Hodonín.
- Stav: Offline
Re: Pomoc s rozhodnutím
Máš S.Z. R.R.R.
Sportuji rekreačně ... Vrhám stín, dívám se do dálky, skáču do řeči a lezu na nervy !
-
- PzKpfw V - Panther
- 16
- Lokalita: Hostětín
Přesto, že s lepty jsem toho moc nedělal, nejsem takový detailista jako Solo, ten to dovádí k dokonalosti. Já mám zkušenost, že po průjezdu těžším terénem se dost takových věcí poškodí. Ale lepty jsou opravitelné a to je výhoda. Šel bych radějii do nich. Mluví pro ně taky to, že ty originál úchyty jsou z plechu a charakterem leptů z mosazného plechu odpovídají charakteru.
Moje zkušenosti s 3D tiskem nejsou nějak velké, hodně záleží na použitém plastu. Některé věci se na slunci teplem deformují a jsou na zahození. U některých věcí z 3D tisku je problém viditelná struktura tisku a problém je jak se jí zbavit. Finesy na to jsou (máčení v ředidle, tmelení), ale nakonec u některých 3D tisků vyjde pracnost větší než piplačka s lepty. protože jde o výrobky od profesionála, bude snad zvolený plast ten vhodný a provedení bude odpovídat předloze.
A´t se rozhodneš jak chceš, neuděláš zásadní chybu.
Jsem zvědavý, co sem napíší ostatní. Mě je už 70 let a ruce už se mi klepou také.
Radek.
Moje zkušenosti s 3D tiskem nejsou nějak velké, hodně záleží na použitém plastu. Některé věci se na slunci teplem deformují a jsou na zahození. U některých věcí z 3D tisku je problém viditelná struktura tisku a problém je jak se jí zbavit. Finesy na to jsou (máčení v ředidle, tmelení), ale nakonec u některých 3D tisků vyjde pracnost větší než piplačka s lepty. protože jde o výrobky od profesionála, bude snad zvolený plast ten vhodný a provedení bude odpovídat předloze.
A´t se rozhodneš jak chceš, neuděláš zásadní chybu.
Jsem zvědavý, co sem napíší ostatní. Mě je už 70 let a ruce už se mi klepou také.

Radek.
Radek
Pz. III, Pz. IV, Tiger 1, Tiger 2;
T34, KV-1, T90,
Sherman,
Pz. III, Pz. IV, Tiger 1, Tiger 2;
T34, KV-1, T90,
Sherman,
-
- PzKpfw V - Panther
- 9
- Lokalita: Starý plzenec
Já používám lepty. Je to tak nějak pakárna, ale stojí to za to. Jsou plně funkční jako originál. Abych je z modelu "neočesal" dávám je na malinké šroubečky se závitem M1 a matičku. 

-
- PzKpfw VI - Tiger
- 16
- Lokalita: Praha 9, Horní Počernice
Za mě určitě lepty... je to stejná struktura jako u originálu a plast je moc křehký a může prasknout. Lepty se při dokonalém připájení nezlomí, ale ohnou jako u originálu.
-
- PzKpfw VI - Tiger
- 12
- Lokalita: Poprad
K téme leptov...
Aj keď som v kontakte s beanom ozvem sa.
Kto nerobil a začne s miniatúrami z mosadze preverí jeho trpezlivosť.
Svojim spôsobom je to peklo.
Jedna rada.
Nedá sa začať hneď s najmenšími dielikmi a klamre sú tuším z 8 časti.
Počítam aj osičky.
Dôležité sú pinzety .
Najhoršie sú hladké v mieste úchopu.
Lepty z nich radi odstrelia do priestoru.
Potom človek počúva ,kde sa to odrazilo.
Preto začnite čo s najväčšími dielikmi!
Ohýbanie,bodové cínovanie ...
solo
Aj keď som v kontakte s beanom ozvem sa.
Kto nerobil a začne s miniatúrami z mosadze preverí jeho trpezlivosť.
Svojim spôsobom je to peklo.
Jedna rada.
Nedá sa začať hneď s najmenšími dielikmi a klamre sú tuším z 8 časti.
Počítam aj osičky.
Dôležité sú pinzety .
Najhoršie sú hladké v mieste úchopu.
Lepty z nich radi odstrelia do priestoru.
Potom človek počúva ,kde sa to odrazilo.
Preto začnite čo s najväčšími dielikmi!
Ohýbanie,bodové cínovanie ...
solo
,,Z tohto klubu sa neodchádza, buď Ťa vyhodia,alebo ,,Tu,, zomrieš....,,
-
- PzKpfw VI - Tiger
- 16
- Lokalita: ROHATEC, okres Hodonín.
3D tisk.
Jeden postřeh z akce na bývalém vojenském cvičišti Pánov, blízko okresního města Hodonín. Ten den bylo horko k zalknutí, všude kolem písek, slunce pálilo jak divé, no prostě "Moravská Sahara". RC model tanku KV, měřítko 1/10, materiál převážně 3D tisk.
Zprvu se na modelu nic nedělo, ale později.... "zadní dekle" nad motorovou částí, které jsou asi ze slabšího materiálu se začaly kroutit !!!
R.R.R.
Jeden postřeh z akce na bývalém vojenském cvičišti Pánov, blízko okresního města Hodonín. Ten den bylo horko k zalknutí, všude kolem písek, slunce pálilo jak divé, no prostě "Moravská Sahara". RC model tanku KV, měřítko 1/10, materiál převážně 3D tisk.
Zprvu se na modelu nic nedělo, ale později.... "zadní dekle" nad motorovou částí, které jsou asi ze slabšího materiálu se začaly kroutit !!!
R.R.R.
Sportuji rekreačně ... Vrhám stín, dívám se do dálky, skáču do řeči a lezu na nervy !